Programul național „Campionii României în școală, liceu și universitate” a programat miercuri, 6 decembrie o nouă acțiune în Bihor, la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Oradea, unde marele (și la propriu și la figurat) campion la judo, Alexandru Lungu, a fost întâmpinat cu ropote de aplauze de aproximativ 300 de elevi de liceu. Au mai fost prezenți directorul liceului, doamna Livia Munteanu, inspectorul de educație fizică și sport, domnul Călin Hoțupan și directorul executiv al DJST Bihor, domnul Petruț Drăgan.

Sandu Lungu 7

Sandu Lungu 3

După o succintă prezentare a proiectului, a scopului și obiectivelor acestuia, a fost rememorată cariera Campionului Mondial de tineret din 1994 la judo, categoria open. Vizibil emoționat Sandu a povestit cum și de ce a făcut primii pași spre judo, și-a amintit și i-a mulțumit antrenorului său din acea vreme, nimeni altul decât Marius Vizer, actualul președinte al Federației Internaționale de Judo. Chiar dacă a mai cucerit medalii la campionate europene, mondiale sau Jocuri Universitare, titlul mondial cucerit la Cairo în 1994 nu-l va uita niciodată. Pentru că a participat la competiție în ultima clipă, autofinantându-se, pentru că și-a dorit enorm să câștige și pentru că a luat prin surprindere organizatorii care nu au fost pregătiți cu imnul României la festivitatea de premiere.

Sandu Lungu 6

Sandu Lungu 4

Sandu Lungu 10

Luptător fiind, Sandu Lungu n-a abandonat, nici la cei 43 de ani, confruntările directe cu adversarii săi, schimbând tatami-ul cu ringul artelor marțiale mixte (MMA). Galele la care a fost cap de afiș și victoriile sale spectaculoase i-au adus supranumele de Muntele Bihorului, și o notorietate de care se bucură doar o vedetă TV. Dealtfel, întrebat fiind unde e mai greu, pe tatami sau pe ringul de dans (apropos de participarea sa la un show TV de dans), campionul bihorean a spus: ”N-am crezut că va fi atât de greu în concursul de dans! Am făcut chiar și o ruptură musculară pe care n-am mai suferit-o de mulți ani în sporturile de contact pe care le practic. Dar mă bucur că, în ciuda stângăciilor mele, am reușit să-mi fac și mai mulți fani.”  

Sandu Lungu 2

Sandu Lungu 5

 Ca de obicei finalul acestor evenimente a fost rezervat fotografiilor și autografelor, majoritatea celor prezenți, profesori și deopotrivă elevi, dorindu-și o amintire cu "Muntele Bihorului", chiar dacă acesta locuiește pe aceeași stradă cu liceul, câteva case mai jos.

Sandu Lungu 8

Sandu Lungu 9