Născută pe 7 octombrie 1979, la Constanţa, Simona Amânar a  început să facă gimnastică la 6 ani, reușind să obțină nu mai puțin de şapte medalii olimpice şi zece medalii la Campionatele Mondiale, și să înscrie săritura Amânar în  istoria gimnasticii, aceasta fiind una dintre cele mai grele sărituri din gimnastica feminină până la ora actuală.

Primul aur individual l-a obținut la Mondialele de la Sabae, în 1995, urmând ca un an mai târziu, la Atlanta, să devină campioană olimpică la acest aparat. De șase ori campioană europeană și de tot atâtea ori campioană mondială, Simona este deținătoarea celui mai mare număr de medalii la nivel internațional din gimnastica feminină românească, respectiv 29 de medalii. Palmaresul său impresionant este încununat de obținerea celor două titluri  olimpice la individual compus și pe cel împreună cu echipa la Jocurile Olimpice de la Sydney în anul 2000. 

După retragerea din activitatea competițională, Simona Amânar continuă să fie aproape de sportul care i-a oferit cele mai frumoase momente din carieră, obținând un doctorat pe tema săriturii Amânar la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest din Timișoara având specializarea de asemenea și de arbitră de gimnastică.

Simona Amanar agerpres