Afis Crosul Ziua Olimpica last 2018 200dpi♦ Crosul "Ziua Olimpică" este acţiune sportivă realizată sub patronajul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român ♦ Data şi locaţia: 09.06.2018 - Parc Monument ♦ Organizatori: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Academia Olimpică Română - filiala Brăila ♦ Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, Clubul Sportiv Municipal Brăila. ♦ Sponsor: Selgros Cash&Carry ♦ Date statistice: 254 - participanţi 200 de beneficiari indirecţi - spectatori 45 de voluntari S-au acordat 26 de premii de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila şi Primăria Municipiului Brăila. ♦

♦ Crosul "Ziua Olimpică" atrage în fiecare an sute de participanţi dar şi zeci de voluntari de sport care susţin cel mai amplu eveniment sportiv de masă din Brăila ♦ Unii dintre aceşti voluntari sunt profesori de sport, antrenori sau foşti mari sportivi care participă cu entuziasm sub egida proiectului "Campionii României". ♦ În acest an am avut onoarea să o avem ca voluntar de sport la acest eveniment pe multipla campioană de canotaj Petrica Prodan (Creţu) ♦ Şi-a dedicat întreaga viaţă sportului şi educaţiei copiilor în spiritul valorilor sportului.♦

 

♦ O carieră dedicată sportului

„Sportul este cel care m-a învăţat să fac faţă greutăţilor, să mă ridic atuncPetrica atunci acum Prodan Cretui când am căzut şi să o iau de la început. Sportul reprezintă însăşi principiile după care mi-am ghidat toată viaţă”... Aceste cuvinte definesc fără alte justificări caracterul unei luptătoare care a început să facă sport la vârsta de 11 ani. Profesoara de educaţie fizică din prezent, Petrica Prodan, îşi aminteşte nostalgic de aceşti ani din cariera sportivă când, participantă fiind la o competiţie şcolară, a fost remarcată de marele antrenor Ioan Moroiu (prin „mâna” căruia a trecut şi Anişoara Cuşmir) alături de care va învăţa tainele atletismului pentru următorii 6 ani din viaţă. Eforturile sale din această perioadă s-au materializat prin succese la nivel judeţean şi naţional precum şi printr-un titlu naţional.

♦ Se pare că atuurile fizice pe care le deţinea au făcut ca viitorul sportivei Petrica Prodan să fie „deturnat” de pe calea atletismului şi îndreptat către un alt sport... Aşa se face că în anul 1973 să fie selecţionată la... canotaj de către Clubul Nautic Universitar Bucureşti.

PROF Prodan0003♦ În anul 1975 intră la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport (azi A.N.E.F.S.) cu dorinţa fermă de a deveni profesor de educaţie fizică sau antrenor. în noua ramură sportivă, Petrica Prodan învaţă că treacă de la un sport individual la unul pentru care lucrul în echipă este esenţial. Sub îndrumarea antrenorului Ion Boicu obţine rezultate încă din primul an când câştiga medalii de aur, argint şi bronz în barca de 8+1 rame, 4+1 rame sau la dublu rame fără cârmaci. Un an mai târziu câştiga locul I la Campionatele Naţionale, la dublu rame fără cârmaci apoi este cooptată în Lotul Olimpic. Cu colegele de la lot participă la Campionatul Mondial de la Amsterdam şi la Regata de la Moscova, în echipajul de 4 rame fără cârmaci.

♦ Ascensiunea spre marea performanţă s-a datorat zecilor de kilometri parcurşi zilnic la antrenamente şi al numărului impresionant de ore petrecute în sala de forţă. Eforturile sale aveau să fie remarcate în 1976 de revista naţională SPORT, care o consideră una dintre cele mai frumoase şi talentate „studente sportive” din România.

♦ În pofida valului de simpatie şi apreciere de care se bucură, în iarna anului 1977 renunţa la canotaj şi se focalizează numai pe studiile de la facultate. „Am ales atunci cu inima nu cu mintea şi acum pot spune că am greşit” îşi aminteşte cu regret Petrica Prodan. Viaţa însă trebuia să meargă înainte.

♦ În vara anului 1978 obţine diploma de profesor de educaţie fizică, întemeiază o familie şi porneşte de jos în activitatea migăloasă de profesor de educaţie fizică.

♦ Pentru uniiIMG 0046 ar putea părea un regres, însă pentru Petrica Prodan a însemnat începutul unui nou drum în care s-a implicat cu toată dedicaţia pentru a insufla pasiune pentru sport copiilor din judeţul Brăila. De 38 de ani modelează copiii din şcolile brăilene (din Ciocile, Tufeşti, Gropeni, Tichileşti, Râmnicelu, de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” ori de la şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”).

♦ Profesoara Petrica Prodan se implică nu numai din postura de dascăl ci şi din aceea de mentor pentru colegii de breaslă mai tineri. Cu modestie se consideră un „metodist” priceput în calitate de membru în Consiliul Consultativ al Inspectoratului şcolar Judeţean Brăila, de responsabil la numeroase Cercuri Pedagogice şi de organizator de competiţii sportive.

♦ Deşi anul acesta se pensionează, activitatea de voluntariat în folosulWhatsApp Image 2018 06 10 at 13.09.19 sportului depusă de distinsa doamnă este recunoscută şi apreciată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila care se bucură an de an de aportul şi experienţa dumneaei. Pentru doamna profesor Petrica Prodan este o asumare a unui destin de profesor de educaţie fizică. Deşi viaţa a încercat-o greu pe plan familial, marea ei familie este alcătuită din zecile de generaţii care i-au trecut prin mână şi pe care le-a îndemnat mereu, cu neobosită fervoare: „Faceţi sport de performanţă dacă aveţi calităţi, sau măcar de plăcere, pentru că aşa îmbătrâniţi frumos şi veţi înţelege că o minte sănătoasă nu poate exista decât într-un corp sănătos!”.

DSC08947 IMG 0036 SAM 7396
WhatsApp Image 2018 06 10 at 13.09.15 SAM 7329 SAM 7451
  SAM 7455
Pentru a vedea imaginile
la dimensiune reala faceti
click dreapta pe imagini si alegeti
comanda "Vezi imaginea".