Noutati

Afis Crosul Ziua Olimpica last 2018 200dpi♦ Crosul "Ziua Olimpică" este acţiune sportivă realizată sub patronajul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român ♦ Data şi locaţia: 09.06.2018 - Parc Monument ♦ Organizatori: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Academia Olimpică Română - filiala Brăila ♦ Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, Clubul Sportiv Municipal Brăila. ♦ Sponsor: Selgros Cash&Carry ♦ Date statistice: 254 - participanţi 200 de beneficiari indirecţi - spectatori 45 de voluntari S-au acordat 26 de premii de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila şi Primăria Municipiului Brăila. ♦

♦ Crosul "Ziua Olimpică" atrage în fiecare an sute de participanţi dar şi zeci de voluntari de sport care susţin cel mai amplu eveniment sportiv de masă din Brăila ♦ Unii dintre aceşti voluntari sunt profesori de sport, antrenori sau foşti mari sportivi care participă cu entuziasm sub egida proiectului "Campionii României". ♦ În acest an am avut onoarea să o avem ca voluntar de sport la acest eveniment pe multipla campioană de canotaj Petrica Prodan (Creţu) ♦ Şi-a dedicat întreaga viaţă sportului şi educaţiei copiilor în spiritul valorilor sportului.♦

 

♦ O carieră dedicată sportului

„Sportul este cel care m-a învăţat să fac faţă greutăţilor, să mă ridic atuncPetrica atunci acum Prodan Cretui când am căzut şi să o iau de la început. Sportul reprezintă însăşi principiile după care mi-am ghidat toată viaţă”... Aceste cuvinte definesc fără alte justificări caracterul unei luptătoare care a început să facă sport la vârsta de 11 ani. Profesoara de educaţie fizică din prezent, Petrica Prodan, îşi aminteşte nostalgic de aceşti ani din cariera sportivă când, participantă fiind la o competiţie şcolară, a fost remarcată de marele antrenor Ioan Moroiu (prin „mâna” căruia a trecut şi Anişoara Cuşmir) alături de care va învăţa tainele atletismului pentru următorii 6 ani din viaţă. Eforturile sale din această perioadă s-au materializat prin succese la nivel judeţean şi naţional precum şi printr-un titlu naţional.

♦ Se pare că atuurile fizice pe care le deţinea au făcut ca viitorul sportivei Petrica Prodan să fie „deturnat” de pe calea atletismului şi îndreptat către un alt sport... Aşa se face că în anul 1973 să fie selecţionată la... canotaj de către Clubul Nautic Universitar Bucureşti.

PROF Prodan0003♦ În anul 1975 intră la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport (azi A.N.E.F.S.) cu dorinţa fermă de a deveni profesor de educaţie fizică sau antrenor. în noua ramură sportivă, Petrica Prodan învaţă că treacă de la un sport individual la unul pentru care lucrul în echipă este esenţial. Sub îndrumarea antrenorului Ion Boicu obţine rezultate încă din primul an când câştiga medalii de aur, argint şi bronz în barca de 8+1 rame, 4+1 rame sau la dublu rame fără cârmaci. Un an mai târziu câştiga locul I la Campionatele Naţionale, la dublu rame fără cârmaci apoi este cooptată în Lotul Olimpic. Cu colegele de la lot participă la Campionatul Mondial de la Amsterdam şi la Regata de la Moscova, în echipajul de 4 rame fără cârmaci.

♦ Ascensiunea spre marea performanţă s-a datorat zecilor de kilometri parcurşi zilnic la antrenamente şi al numărului impresionant de ore petrecute în sala de forţă. Eforturile sale aveau să fie remarcate în 1976 de revista naţională SPORT, care o consideră una dintre cele mai frumoase şi talentate „studente sportive” din România.

♦ În pofida valului de simpatie şi apreciere de care se bucură, în iarna anului 1977 renunţa la canotaj şi se focalizează numai pe studiile de la facultate. „Am ales atunci cu inima nu cu mintea şi acum pot spune că am greşit” îşi aminteşte cu regret Petrica Prodan. Viaţa însă trebuia să meargă înainte.

♦ În vara anului 1978 obţine diploma de profesor de educaţie fizică, întemeiază o familie şi porneşte de jos în activitatea migăloasă de profesor de educaţie fizică.

♦ Pentru uniiIMG 0046 ar putea părea un regres, însă pentru Petrica Prodan a însemnat începutul unui nou drum în care s-a implicat cu toată dedicaţia pentru a insufla pasiune pentru sport copiilor din judeţul Brăila. De 38 de ani modelează copiii din şcolile brăilene (din Ciocile, Tufeşti, Gropeni, Tichileşti, Râmnicelu, de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” ori de la şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”).

♦ Profesoara Petrica Prodan se implică nu numai din postura de dascăl ci şi din aceea de mentor pentru colegii de breaslă mai tineri. Cu modestie se consideră un „metodist” priceput în calitate de membru în Consiliul Consultativ al Inspectoratului şcolar Judeţean Brăila, de responsabil la numeroase Cercuri Pedagogice şi de organizator de competiţii sportive.

♦ Deşi anul acesta se pensionează, activitatea de voluntariat în folosulWhatsApp Image 2018 06 10 at 13.09.19 sportului depusă de distinsa doamnă este recunoscută şi apreciată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila care se bucură an de an de aportul şi experienţa dumneaei. Pentru doamna profesor Petrica Prodan este o asumare a unui destin de profesor de educaţie fizică. Deşi viaţa a încercat-o greu pe plan familial, marea ei familie este alcătuită din zecile de generaţii care i-au trecut prin mână şi pe care le-a îndemnat mereu, cu neobosită fervoare: „Faceţi sport de performanţă dacă aveţi calităţi, sau măcar de plăcere, pentru că aşa îmbătrâniţi frumos şi veţi înţelege că o minte sănătoasă nu poate exista decât într-un corp sănătos!”.

DSC08947 IMG 0036 SAM 7396
WhatsApp Image 2018 06 10 at 13.09.15 SAM 7329 SAM 7451
  SAM 7455
Pentru a vedea imaginile
la dimensiune reala faceti
click dreapta pe imagini si alegeti
comanda "Vezi imaginea".

Afis Ilie Victor Campionii Romaniei resize

Seria de activităţi din cadrul proiectului "Campionii României în şcoală, liceu şi universitate" continuă miercuri, 25 aprilie 2018, de la ora 13.00 la Şcoala Gimnazială "Aurel Vlaicu" din Brăila.

Copii îl vor putea cunoaşte pe maratonistul Victor Ilie, campionul de atletism considerat un exemplu de tenacitate printre sportivii Brăilei fiindcă a transformat pasiunea sa pentru alergare, în performanţă autentică.

Victor Ilie deţine recordul naţional la numărul de participări în cursele de maraton, semimaraton şi supermaraton (255 de participări) desfăşurate în 75 de ţări de pe şase continente. În acest fel, maratonistul brăilean a devenit un adevărat ambasador al oraşului nostru şi al României.

La 66 de ani continuă să alerge şi să ofere exemplul său în întreaga lume.

Afis Kaiac Canoe Campionii Romaniei 150dpi♦ Proiectul "Campionii României în şcoli, licee şi universităţi" continuă la Brăila cu o întâlnire a elevilor Şcolii Gimnaziale "M. Kogălniceanu" cu antrenoarea emerită de kaiac-canoe Florentina Ion, de la Clubul Sportiv Municipal Brăila. Alături de experimentata tehniciană vor fi prezenţi o parte dintre campionii pregătiţi de ea la clubul brăilean (Calaver Robert, Surdu Ciprian, Olteanu Vlad etc.).

♦ Întâlnirea are loc miercuri, 07 martie 2018, ora 12.00, la unitatea şcolară amintită (reprogramat din data de 28.02.2018 ca urmare a suspendarii activitatii scolare in zilele de 27-28 februarie 2018, in judetul Braila, din cauza conditiilor meteo nefavorabile).

♦ Antrenoarea emerită s-a arătat entuziastă să participe la acest proiect care, pe lângă promovarea sporturilor nautice şi a altor ramuri de sport, reprezintă un bun mijloc de selecţie şi de atragere a copiilor către sportul de performanţă şi, în cazul de faţă, către una dintre ramurile tradiţionale ale acestui judeţ de unde au pornit vicecampionul olimpic Andrei Igorov (C1x1000m) şi campionul mondial Ionel Constantin (K4x1000m).

♦ De menţionat este faptul că şcoala gazdă (Şc. Gimnazială "Mihail Kogălniceanu"/ Nr.19) l-a avut ca elev pe singurul campion mondial brăilean de kaiac-canoe la seniori, Ionel Constantin (membru al "flotilei de aur" din anii '80 alături de mari sportivi precum Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Vasile Dîba etc.) dar şi pe alţi sportivi sau campioni naţionali din alte generaţii: Ilie Marian, Duma Costică iar în prezent Calaver Robert (C.S.M. Brăila).01 RSB 9 150dpi

♦ Copii prezenţi vor primi exemplare din revista "Sportul Brăilean" nr.9 a D.J.S.T. Brăila şi vor putea urmări montaje video de prezentare a realizărilor şi activităţii sportive desfăşurate de antrenoarea Florentina Ion împreună cu sportivii şi performerii săi, dar şi imagini unice din cariera campionului brăilean Ionel Constantin.

Organizatorii întâlnirii sunt:

Ministerul Tineretului și Sportului
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brăila

În parteneriat cu:

Inspectoratul Școlar Județean Brăila
Școala Gimnazială "M. Kogălniceanu" Brăila
Clubul Sportiv Municipal Brăila

Afis Diana Mocanu Campionii Romaniei 150dpi♦ Pentru Brăila nu există personalitate sportivă mai bine ancorată în memoria colectivă actuală decât dubla campioană olimpică DIANA MOCANU. Din acest considerent prezența sportivei brăilene în cadrul proiectului "Campionii României în școală, liceu și universitate" era o cerință obligatorie pentru organizatori. Școala Gimnazială "I.L. Caragiale"din Brăila cultivă copiilor de ani buni un interes aparte pentru personalitatea campioanei noastre olimpice (în 2000 au înființat chiar și Asociația Sportivă Școlară "Diana", în semn de prețuire) și s-au oferit să fie gazdele următoarei întâlniri "Campionii României". Aceasta va avea loc miercuri, 31 ianuarie 2018, ora 13.00, în sala de sport a unității școlare amintite anterior.

♦ Reamintim că la numai 16 ani Diana Mocanu a participat (în anul 2000) la Jocurile Olimpice de la Sidney (Australia) unde a devenit dublă campioană olimpică la probele de 100 și 200m spate. Cu același prilej a obținut și un record olimpic (1:00.21) la proba de 100m spate. În anul următor a obținut titlurile de campioană şi vicecampioană mondială la Fukuoka (Japonia), la probele de 200m şi 100m spate. De-a lungul întregii sale cariere sportive, campioana Brăilei a realizat un palmares impresionant presărat cu zeci de medalii și titluri naționale, balcanice, europene, mondiale și olimpice. Rămâne, de asemenea, sportiva care a realizat performanța de fi fost prima campioană olimpică din natația feminină românească.

♦ În prezent este antrenoare de natație la C.S.M. Brăila și membră în forurile de conducere ale federației de profil.

 

♦ Organizatorii întâlnirii sunt:

Ministerul Tineretului și Sportului
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brăila

În parteneriat cu:

Inspectoratul Școlar Județean Brăila
Școala Gimnazială "I.L. Caragiale" Brăila
Clubul Sportiv Municipal Brăila
Academia Olimpică Romană - filiala Brăila