DSC00348

Sportivul Ştefan Leonte şi antrenorul Grădinaru Leonte, fiu şi tată, au ajutat, pe 15 februarie 2018, la implementarea proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ de către DJST Neamţ. Reprezentaţii clubului ecvestru „Fraţii Jderi“ din Târgu Neamţ au fost prezenţi la întâlnirea programată la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din oraşul de la malul Ozanei. Auditoriul a fost format din elevii a zece clase ale unităţii de învăţământ amintite, adică din aproximativ 300 de de copii şi tineri.

La momentul prezentării invitaţilor şi a unora dintre performanţele recente ale acestora, copiii au aplaudat la scenă deschisă, semn că reuşitele sportive ale familiei Leonte sunt cunoscute în Târgu Neamţ. Apoi, liniştea s-a lăsat în sala de festivităţi de la „Ştefan cel Mare“ odată cu momentul în care antrenorul a început să le vorbească elevilor. În acelaşi timp, pe un ecran mare rulau fotografii din concursuri şi liste cu rezultate consemnate în 2017, printre care şi acela al prezenţei clubului „Fraţii Jderi“ pe locul 3 în clasamentul naţional pe cluburi. Iar apariţia unei fotografii în care erau prezentate „doar o parte“ din trofeele, medaliile şi diplomele câştigate de familia Leonte în proba de sărituri peste obstacole în decursul anilor a produs un „uaaaaaauuu“ general. Şi apoi aplauze. Ştefan Leonte a prezentat elevilor o înregistrare a unui parcurs al său la Campionatele Balcanice din 2017, acolo unde el a câştigat pentru România o medalie de bronz în clasamentul general individual. „Anul 2017 a fost foarte bun pentru mine. Am luat bronz la Balcaniadă, acolo unde am câştigat una din probele de concurs, dar am şi fost campion naţional la categoria tineret. Am mai câştigat argintul în Cupa României şi în Cupa Federaţiei“, a povestit Ştefan Leonte elevilor. Şi pentru că o astfel de întâlnire în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ devine mereu interactivă, cei din sală au început a pune întrebări. Aşa au aflat că pentru a ajunge medaliat la o competiţie îţi trebuie ambiţie şi curaj, trebuie să uiţi de dureri şi să fii prieten cu animalul care te poate ajuta să auzi imnul intonat în cinstea ta. „De pe la vârsta de nouă ani şi până la treisprezece ani cred că am căut de pe cal de vreo 60-70 de ori. Apoi nu le-am mai numărat. Am avut şi fractură de claviculă, dar tot în şa m-am întors. Nu prea am avut viaţă nesportivă cum se spune. Când am stat seara prea târziu cu prietenii şi a doua zi dimineaţă eram la grajd să-mi îngrijesc calul, acesta m-a simţit şi nu m-am înţeles cu el în ziua respectivă. E o viaţă grea alături de cai, dar şi foarte frumoasă. Calul este un animal care cere îngrijire, cere o relaţie specială“, a mai spus Ştefan Leonte.

 

„Dacă după 10-15 căzături copilul nu renunţă, atunci poate ajunge un călăreţ bun“

 

Grădinaru Leonte a fost în tinereţe un cascador şi a participat la filmările ecranizărilor „Fraţii Jderi“ şi „Ştefan cel Mare“ alături de mari actori români ca Florin Piersic, Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani, Jean Constantin sau Gheorghe Cozorici. Iubitor de cai, acesta şi-a îndreptat mai apoi viaţa spre lumea săriturilor peste obstacole. A mers la multe competiţii, iar dragostea pentru sportul călare a transmis-o copiilor săi Bogdan, Ionuţ şi Ştefan. Primii doi au devenit mai târziu campioni balcanici, dar felul în care Ştefan a ales viaţa de sportiv i-a rămas antrenorului întipărită în cutiuţa cu amintiri. „Pe la patru ani a căzut de pe cal şi s-a lovit. Soţia mea mi-a zis că măcar pe el să-l ţin mai departe de cai. O bucată bună de timp a mers la biserică, alături de bunica sa, sperînd noi că se va face preot. El era însă atras de cai şi a venit la mine şi mi-a spus că vrea la cai nu la biserică, pentru că la biserică se întâmplă aceleaşi lucruri în fiecare duminică şi este plictisitor“, a afirmat Grădinaru Leonte. Mezinul familiei Leonte recunoaşte că a vrut de multe ori să renunţe şi pentru că tatăl său este un antrenor sever. A trecut însă peste momentele în care credea că nu îşi înţelege tatăl şi se felicită pentru asta. Întrebat cum îşi dă seama dacă un copil este făcut pentru sportul călare, antrenorul a spus: „ Dacă după 10-15 căzături copilul nu renunţă, atunci poate ajunge un călăreţ bun. Iar aceste căzături pot apărea în timpul a 50-60 de ore de antrenament“.

Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Târgu Neamţ a găzduit a cincea întâlnire în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ pe raza judeţului Neamţ. Au fost prezenţi elevii claselor a III-a A, a IV-a, a IX-a A, a IX-a UC, a X-a RB, a X-a RE, a X-a UA, a X-a UB, a XI-a RC şi a XII-a UB.

Text şi foto: Marcel Mihalcea - DJST Neamţ

 

DSC00353

Ştefan Leonte şi Grădinaru Leonte

 

DSC00329

DSC00330

DSC00432

DSC00333

DSC00343

1

 

Elevii din Şcoala Gimanzială „Alexandru Ioan Cuza“ din Roman şi antrenorul de qwan ki do Mihai Cristea au fost „protagoniştii“ întâlnirii din ziua de 22 ianuarie 2018 care a contat pentru proiectul „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“. DJST Neamţ a apelat de această dată la Mihai Cristea, care a acceptat imediat oferta de a fi parte a acestei idei şi pentru că este unul dintre oamenii care în Roman se ocupă de educarea copiilor prin sport. Conduce destinele Clubului Sportiv Bao Roman, o entitate cu rezultate în qwan ki do în România, dar şi pe plan internaţional.

Ceea ce reprezintă de fiecare dată o altfel de oră de sport a început printr-o lecţie despre disciplină şi respect. Invitatul a precizat din start că îi place să vorbească încet şi să fie şi înţeles, dar şi că aşteaptă opinii în orice moment al discuţiei. „Ridicaţi mâna vă rog şi spuneţi sau întrebaţi“ a menţionat Cristea. Unul dintre elevi vorbea cu un coleg, antrenorul a observat asta şi i-a cerut părerea despre ce se întâmpla în sală. Copilul nu a avut nimic de spus şi toţi au înţeles că doar dacă sunt atenţi pot învăţa ceva în orice moment al vieţii lor. Antrenorul şi-a continuat predoaria pentru sport printr-o întrebare: „Ce jocuri jucaţi când ieşiţi afară?“ Dintr-un colţ al asistenţei a „apărut“ baba-oarba, după care prinsa şi ascunsa. „Asta să faceţi când ieşiţi afară, nu să staţi pe telefoane. Eu, cînd merg în tabără alături de copii aşa ca voi, îi fac să uite de telefoane. Programul zilnic cu astfel de obiecte este de doar o oră. Numai că cei care merg în tabără nu folosesc telefonul mai mult de cinci minute. Atât le trebuie să îşi salute părinţii şi să le spună că sunt bine, după care uită de telefon. În tabără se joacă, se caţără, aleargă, se urcă în copaci, joacă mereu jocuri. Asta trebuie să faceţi voi în fiecare zi“, a povestit Cristea.

 

Fair-play, încredere, perseverenţă, răbdare

Antrenor cu experienţă în artele marţiale şi în handbal, acesta le-a spus elevilor că ştie de la primii paşi ai celor care îi intră în sală dacă timpul şi-l petrec la joacă sau în faţa calculatorului. Pe tineri îi dau de gol felul de merge, de a alerga, dar şi roşeaţa din obraji. „Viaţa este ca un dulap cu sertare. Când învăţăm folosim un sertar, cînd ne jucăm folosim altul, iar cel cu învăţatul se relaxează“, a fost un alt mod al lui Mihai Cristea, de a le explica tinerilor despre importanţa sportului.

Invitatul celei dintâi întâlniri de la Roman în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ a ţinut să le evidenţieze elevilor alte calităţi care se pot dobândi din sport. Şi tot prin dialog. „Aproape în orice sală de sport intri găseşti pe un perete scris «Fair-play». Ce înseamnă?“, au fost cuvintele lui Cristea. Răspunsurile nu au întârziat să apară: „Să joci corect“, „Să respecţi adversarul“, „Să ştii să pierzi“, „Să ştii să te bucuri la victorie fără să fii arogant“. Apoi s-a discutat despre încredere, tot cu exemple, şi s-a ajuns la perseverenţă. Ce înseamnă? Au spus tot copiii: „Să nu te dai bătut la greu“, „Să încerci până reuşeşti“. Au avut răspunsuri şi când a trebuit să vorbească despre răbdare.

O altfel de oră de sport s-a încheiat cu aplauze. Şi au făcut asta ceva mai bine de 200 de copii de la Şcoala Gimanzială „Alexandru Ioan Cuza“ din Roman. Au fost prezenţi elevi din clasele I D (profesor de sport Doina Cozma), a V-a A (profesor de sport Ana Maria Doltu), a V-a B (profesor de sport Lucian Levărdă), a VI-a D (diriginte Florentina Davidov), a VII-a C (diriginte Cristina Tărîţă) şi a VIII-a A (diriginte Renata Gîrbea).

Text şi foto: Marcel Mihalcea – DJST Neamţ.

 

Mihai Cristea

 

 

Mihai Cristea, Ana Maria Doltu, Doina Cozma, Lucian Levărdă

 

P1150493

Costel Enache, antrenor FC Botoşani

 

Costel Enache este în prezent unul dintre cei mai apreciaţi antrenori de fotbal din România. La 44 de ani şi originar din Bicaz, judeţul Neamţ, tehnicianul se ocupă de destinele fotbalistice ale echipei FC Botoşani, participantă cu rezultate meritorii în Liga 1. Cînd a fost întrebat dacă vrea să participe la un „episod“ în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“, antrenorul a răspuns: „Da!“. Fără ezitare. Şi întâlnirea a avut loc pe 21 decembrie 2017 cu elevi ai Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamţ, în sala de socializare – încăpere tapetată cu fotografii din istoria FC Ceahlăul - a Stadionului Ceahlăul din oraşul de la poalele Pietricicăi. Aproximativ 100 de persoane din cadrul unităţii de învăţământ amintite au fost prezente, între elevi şi profesori fiind şi Ovidiu Ţoc, directorul LPS Piatra Neamţ, şi Maria Blaga, director adjunct la LPS Piatra Neamţ. Totul a durat ceva mai bine de 60 de minute.

Mai întâi, Costel Enache a tras un scaun în faţa auditoriului şi s-a aşezat la nivelul celor veniţi să-l asculte, nedorind să fie etichetat drept „superior“. „Am venit aici ca un prieten de-al vostru“, şi-a argumentat gestul. După care, antrenorul celor de la FC Botoşani le-a cerut elevilor, în mod special, să-şi acorde un minut pentru a se gândi la scopul vieţilor lor, la argumentele pe care le pot avea pentru a reuşi, şi mai apoi, la trei persoane care îi pot ajuta necondiţionat pentru a ajunge la îndeplinirea visurilor. După cîteva momente de tăcere, de parcă fuseseră de reculegere, Costel Enache le-a vorbit tinerilor din faţa sa despre anturaj. „Dacă un om te face să te abaţi de drumul pe care tu îl consideri drept pentru viaţa ta,atunci nu îţi este prieten“, a specificat Enache. Apoi, acesta a recunoscut că tinerilor de astăzi le lipsesc modelele în viaţă şi că astfel acestora le este mult mai uşor să apuce pe căi greşite: „Cu ţigara în mână pe stradă nu este nimeni văzut bine. Trebuie să avem decenţă în tot ce facem. Trebuie să avem echilibru. Să ştim să ne alegem un model în viaţă, să avem repere. Să urmărim ceea ce fac acei oameni, dar de la care să luăm părţile bune“.

 

Micilor sportivi, Costel Enache le-a exemplificat cu o poveste „grea“ a vieţii sale despre cum modul de a trăi se poate schimba radical: „Totul se poate schimba de la un moment la altul şi să vă spun şi de ce. Am un copil care a avut o problem medicală serioasă, iar patru ani a trebuit să facem tratament în Germania. Erau zile când căutam fise prin casă să luăm pâine proaspătă. Aşa că fiţi mereu atenţi la ce aveţi de făcut în viaţă. Dacă nu faceţi sport cu pasiune, dacă în voi nu arde «flacăra», nu e bine. Dacă vă simţiţi obligaţi de părinţi sau altcineva, atunci nu e bine. Important este să aveţi plăcere, indiferent ce faceţi în viaţă“. Antrenorul a scos în evidenţă apoi importanţa regulilor. „Societatea noastră nu are reguli“, a spus Enache, după care a continuat cu un exemplu pe înţelesul tuturor: „Roşu la semafor nu e pentru mine, e pentru fraieri“. A stârnit zâmbete, dar şi-a întărit spusele precizând că totul se face după şi respectând reguli şi că în alt fel cu greu poate să se vadă progresul.

 

Costel Enache a revenit la discuţia despre modele. A spus răspicat: „Noi, adulţii, trebuie să fim modele, exemple, pentru cei tineri. La fotbal, şi nu numai, trebuie să stabilim valori pe care mai apoi să le respectăm. Trebuie să învăţăm că comunicăm foarte bine. Comunicarea este cheia dezvoltării relaţiilor. Trebuie să fie decent şi argumentată“. Tehnicianul zăbovit şi asupra alimentaţiei sportivilor şi a tinerilor, asupra refacerii şi a hidratării înainte, în timpul şi după antrenamente. A dat exemple concrete din viaţa sa de antrenor, din cea de sportiv şi a arătat cum unii jucători pot deveni iute căpitan de echipă din rezervă. A povestit cum trăieşte fiecare zi în care are meciuri şi ce modalităţi a descoperit în timp de a transmite actualilor săi elevi mesajele pe care doreşte să le transmită.

„Am vorbit de multe ori în faţa oamenilor, chiar şi a unui număr mai mare de oameni decât aici, dar emoţii ca acum nu am mai avut niciodată“, a încheiat Costel Enache. Poate pentru că, de această dată, era acasă.

Text şi Foto: Marcel Mihalcea – DJST Neamţ.

 

P1150513

P1150498

P1150508

P1150496

P1150506

P1150510

 

DSC00279

Gheorghe Paisa la Şcoala Gimnazială Nr.2 Piatra Neamţ

 

Cu dorinţa din titlu s-a încheiat prima întâlnire pe 2018 din cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ organizată de către DJST Neamţ. „Şi eu fac sport. Am patru medalii şi o vreau pe a cincea“, au fost vorbele unei eleve de clasa a III-a de la Şcoala Gimnazială Nr.2 din Piatra Neamţ către invitatul zilei, Gheorghe Paisa, directorul DJST Neamţ. Acesta este antrenorul loturilor naţionale de radioamatorism ale României, la toate categoriile de vârstă. De asemenea, este singurul român care face parte din Grupul permanent de lucru al Federaţiei Internaţionale de Radioamatorism, for ce se ocupă de organizarea întregii activităţi sportive din domeniu în lume. Ca antrenor al României, Gheorghe Paisa a urcat cu România pe locul 3 la mondiale şi europene, reuşind să pregătească în trecut un sportiv care a stabilit cinci recorduri mondiale.

 

Gheorghe Paisa a reuşit să aibă întrevedere animată cu elevi ai claselor a III-a A (învăţător Ramona Atomei, profesor educaţie fizică şi sport - Eduard Archir), a III-a B (învăţător Daniela Blanariu, profesor educaţie fizică şi sport – Narcis Chiuaru) şi a VII-a E (profesor educaţie fizică şi sport – Laurenţiu Andrei). După o prezentare a ceea ce înseamnă competiţiile sportive de la nivelul local până la cel olimpic, Gheorghe Paisa a întrebat: Ce sportivi români cunoaşteţi? Cel dintâi răspuns: Nadia Comăneci. Apoi s-au auzit numele tenismenei care conduce clasamentul mondial, Simona Halep, dar şi al colegei acesteia, Sorana Cârstea. Băieţii au sărit: Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi. „Aceştia nu-s români“, i-a corectat Paisa, dar a admis că orice exemplu arată că interesul copiilor pentru sport este ridicat. Toate aceste nume rostite de copii indică faptul că cei mici sunt atenţi la ce se întâmplă în jurul lor şi la oamenii care „produc“ rezultate, în concluzie, care pot fi sau sunt modele.

 

Cînd a întrebat ce sport este practicat de către copii, răspunsurile au curs: handbal, înot, karate, tenis de câmp, atletism, fotbal, dans sportiv. „Fac fotbal la Ceahlăul. Este un joc de echipă care îmi place foarte mult. Este bine că atunci când greşeşti, colegii te pot ajuta şi te poţi baza pe ei. Dacă în teren nu ne ajutăm, atunci echipa nu ar avea succes. Rolul antrenorului este de a organiza echipa, de a o pregăti şi de a da indicaţiile care se ne ajute pentru a cîştiga“, a povestit Ştefan Armeanu colegilor săi, reliefând importanţa tuturor celor implicaţi în sportul de echipă. Despre concentrare a vorbit însă o elevă, Sorina Harabagiu, care este practicantă de karate: „Sportul necesită mult timp şi pentru ajunge pe podium trebuie determinare şi ambiţie. În timpul meciurilor, dacă vreau să aud ce îmi transmite antrenorul din spatele meu, atunci trebuie să fiu foarte atentă şi concentrată pentru a nu-mi pierde adversarul din ochi“.

Text și foto: Marcel Mihalcea - DJST Neamț.

 

 

Andreea Grăpinoiu este numele care şi-n 2017 apare la categoria „sportivul anului“ în judeţul Neamţ. Canotoarea mai are în palmares încă o distincţie de acest fel, în 2016. Aceasta reprezintă Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ, acolo unde îl are ca antrenor pe Valentin Gavril. Nimeni altul decât directorul CS Ceahlăul a fost desemnat antrenorul anului în Neamţ, fapt care pentru Gavril a devenit o obişnuiţă. A pus mâna pe trofeul respectiv pentru a cincea oară la rând. De două ori ca antrenor al Andreei Grăpinoiu, de două ori ca antrenor al surorii acesteia, Ana Maria, şi încă o dată ca antrenor al Dorinei Otea.

P1150471

Andreea Grăpinoiu

 

Andreea Grăpinoiu este originară din comuna Frumoasa, judeţul Bacău. A fost descoperită de Valentin Gavril la o acţiune de selecţie, iar din anul 2011 este componentă a loturilor naţionale de juniori. În 2017 se poate lăuda cu un titlu mondial şi unul european, ambele înregistrate alături de colegele din barca de „4 vâsle“ a României în competiţiile găzduite de Lituania şi, respectiv, Germania.

 

Andreea Grăpinoiu şi Valentin Gavril şi-au primit premiile în cadrul Galei Sportului Nemţean 2017. Evenimentul a avut loc în ziua de 14 decembrie 2017, în Sala „Calistrat Hogaş“ a Consiliului Judeţean Neamţ. Pentru că a fost declarată zi de doliu naţional, în timpul manifestării nu s-au prezentat moment artistice, iar acţiunea s-a desfăşurat fără ca măcar un rând de aplauze să se audă. Şi înainte de toate s-a păstrat un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I, după care s-a amintit de către directorului Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Neamţ, ce legături a avut fostul monarh cu sportul din România. Apoi, s-au acordat plachete oamenilor din conducerile judeţene şi locale, care sprijină desfăşurarea sportului în Neamţ

P1150480

Andreea Grăpinoiu şi Valentin Gavril

 

În afara premiilor anunţate mai sus, DJST Neamţ a scos în evidenţă o serie de rezultate meritorii la nivel naţional, dar şi internaţional. Astfel, s-au acordat distincţii unor sportivi şi antrenori la categoriile „sporturi olimpice“, „sporturi neolimpice“ şi „echipe“. S-au acordat premii speciale, dar s-au anunţat şi cele mai bune cluburi din judeţ. CS Ceahlăul Piatra Neamţ (director Valentin Gavril) a fost desemnat clubul sportiv al anului, în timp ce Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ (director Ovidiu Ţoc) a intrat în posesia trofeului pentru „cea mai bună unitate sportivă şcolară“.

 

Organizatorul evenimentului Gala Sportului Nemţean 2017 a fost Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Neamţ, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi al Consiliului Local al Primăriei Piatra Neamţ.

Text: Marcel Mihalcea (Neamţ)

 

P1150458

 

25151991 1525514350837457 8911590072640389442 n

P1150465

P1150488

P1150491

25360080 1460061187438361 795270638 n

25395545 1460059557438524 589579912 n

25436146 1460059920771821 107168899 n