Valentin Gavril

Valentin Gavril primeşte premiul de la Doina Melinte

 

Valentin Gavril este primul om din sportul nemțean care a fost desemnat ambasador al județului în domeniul în care activează. Antrenor de canotaj și director al Clubului Sportiv Ceahlăul din Piatra Neamț, Valentin Gavril a câștigat acest titlu în cadrul evenimentului numit Gala Ambasadorilor Nemțeni, aflat la prima ediție și organizat de Consiliul Județean Neamț. În data de 7 decembrie 2017, pe scena Teatrului Tineretului din orașul de la poalele Pietricicăi, antrenorul a fost premiat de Doina Melinte, campioana olimpică la atletism din 1988, invitată special pentru a decerna acest premiu. ”Este un moment special pentru viața mea, pentru cariera mea în slujba sportului. M-am uimit nominalizarea și sunt recunoscător pentru desemnare tuturor celor care m-au votat și au considerat că merit să fiu primul ambasador nemțean din sport. Voi participa cu drag la orice acțiune legată de acest statut pentru a promova sportul și performanța în rândul tinerilor și nu numai”, a declarant Valentin Gavril, în seara galei.

La secțiunea ”sport” din cadrul Galei Ambasadorilor Nemțeni 2017 au fost nominalizați cinci persoane. Numele lui Valentin Gavril s-a aflat într-o companie frumoasă. I-au făcut concurență directorului de la CS Ceahlăul: Constantin Lăcătușu, primul alpinist român care a pășit pe acoperișul lumii – vârful Everest, 8848 metri; Ionuț Ștefănescu – antrenor de arte marțiale și alpinist; Iulia Olteanu Negură – antrenor atletism, fostă campioană mondială universitară și participantă la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996; Gligor Mosor – președintele CS Steel-Man Târgu Neamț. Trebuie spus că au fost în total 38.678 de voturi, dintre care secțiunea sport a ”strâns” 6154. Câștigătorului i-au revenit 2709 de voturi.

Conform regulamentului organizatorilor, după nominalizările publicului s-a votat pe site-ul oficial al evenimentului – www.ambasadorinemteni.ro. În același timp a existat și un juriu local format din Daniel Ene și Marcel Mihalcea, inspectori compartimentului sport al DJST Neamț, și Magda Melinte, inspector de educație fizică și sport în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Cei trei membri au votat de asemenea separat față de public, iar organizatorii au desemnat câștigătorul în urma cumulului punctelor venite de la public și juriu.

Un moment special al serii de pe scena Teatrului Tineretului a fost acela în care pe scenă a urcat pentru câteva minute Draga Olteanu Matei. Celebra actriță a povestit din amintirile sale legate de incinta în care se afla și despre felul în care s-a legat pe viață de orașul Piatra Neamț. Atunci când a părăsit scena, după o ultimă reverență în fața oamenilor, a fâcut-o în aplauzele prelungite și sincere ale asistenței.

Ceilalți câștigători anunțați la ediția inaugurală a Galei Ambasadorilor Nemțeni sunt: secțiunea ”artă” – Lucian Strochi; secțiunea ”educație și cercetare” – prof. Dan Țârdea; secțiunea ”tinere valori” – Eliza Chirilă; secțiunea ”sănătate” – doctor Dan Gabriel Arvătescu; secțiunea ”voluntariar” – Sebastian Cătănoiu; secțiunea ”asistență socială” – Monica Sofron.

Text: Marcel Mihalcea (DJST Neamț)
FOTO: Centrul pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare" Neamț.

 

Draga Olteanu Matei

 

ionut stefanescu

Ionuţ Ştefănescu

 

iulia olteanu negura

Iulia Olteanu Negură

 

gligor mosor

Gligor Mosor

 

24831405 1144873215646881 5836156788829143671 o

24852142 1144870962313773 6490920184848903208 n

24958690 1144871608980375 900285404620330123 o

Primele impresii s-au adunat deja în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ şi în judeţul Neamţ. Iulia Olteanu Negură a deschis seria întâlnirilor cu elevii în ziua de marţi, 28 noiembrie 2017, în sala de sport a Şcolii Gimnaziale Nr.5 din Piatra Neamţ. O sută de copii din clasele a VI-a B, a VI-a C, a VII-a D și a VIII-a B au venit la întâlnirea cu fosta campioană mondială universitară (1993 și 1995) şi fosta participantă la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996), unde a terminat pe locul 8 proba de 10.000 de metri.
 
Actuala antrenoare de la CS Ceahlăul Piatra Neamţ le-a povestit elevilor despre începuturile sale în sport, despre importanţa „pantofilor cu cuie“ primiţi de la antrenor. Unii copii au făcut atunci ochii mari, semn a mirare şi uimire. Şi asta pentru că astfel de încălţări sunt acum uşor de procurat. „Vreau să ştiţi că mi-am dorit foarte mult să fac sport. Mi-a plăcut atletismul de mică şi pentru asta plecam de acasă la antrenament“, a spus Iulia Olteanu Negură dorind să se scoată în evidenţă copiilor faptul că nu a dus lipsă de ambiţie.
 
Având de partea sa experiența a 27 de ani petrecuți în sport, antrenoarea le-a explicat elevilor despre fair-play, spirit de echipă şi sănătate şi despre variantele ce le pot ieşi în cale dacă aleg „cartea“ sportului. Le-a precizat că pot fi sportivi, pot deveni antrenori sau arbitri, pot ajunge pioni importanţi, dar mai puţini văzuţi, în lumea sportului sau, de ce nu, sponsori sau simpli spectatori. De asemenea, reprezentanta CS Ceahlăul Piatra Neamţ a oferit copiilor şi alt fel de argumente pentru care sportul uneşte oameni de pe diferite continente. „Am prieteni cu care ţin legatura în Japonia, Australia, Indonezia, în țări din Europa sau America, dar şi din Africa. Am păstrat legătura cu aceşti foşti adversari pentru că ne-au unit sportul şi competiţiile mari la care am participat. Cât despre bani, va veni şi răsplata, dar numai dacă munceşti şi eşti perseverent“, a explicat Iulia Olteanu Negură.
  
 
                Fosta atletă a reliefat cu cifre ce înseamnă acum câştigarea unei medalii de aur în proba de alegare montană la Campionatul Mondial de Juniori I. În 2017, o elevă de-a sa, Irina Bordeianu, împreună cu alte trei colege din echipa României, a triumfat la întrecerea găzduită de Italia. Iulia Olteanu Negură a muncit la reuşita de mai sus prin prezenţa în echipa de antrenori care a stat în cantonament cu fetele la Piatra Arsă. „Traseul alergat pentru titlul mondial a avut 6,5 kilometrui, iar pentru a fi pregătite foarte bine, fetele au alergat în Munţii Bucegi cîte 15 kilometri pe zi, timp de 17 zile“, a afirmat antrenoarea. A fost momentul în care cei din faţa sa au rămas fără replică, fiecare încercând parcă să facă un calcul scurt.
 
               Întâlnirea de la Şcoala Gimnazială Nr.5 din Piatra Neamţ a fost posibilă cu implicarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Neamţ, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, dar şi a directorului unităţii de învăţământ amintite şi profesorilor de acolo.
 
Text şi foto: Marcel Mihalcea - DJST Neamţ