Adevăratul strămoş al jocului cu mingea cu pene a apărut în Europa, în secolul al XVII-lea, permiţând denumirea „Jeu volant” adică „jocul zburătorului”. L-a început s-a practicat într-un cadru restrâns, în curţile regale şi domneşti, deşi îmbrăcămintea în stil „rococo”, conform modelului de atunci, influenţa negativ dinamismul şi amplitudinea mişcărilor. Se spune că regina suedeză, Cristina (1626 – 1689), era o foarte bună jucătoare.

Regulamentul jocului, care, cu mici modificări, este valabil şi în zilele noastre, a fost adus prima dată în Europa de către ofiţerii britanici care au cunoscut în India, în jurul anului 1860, un joc foarte asemănător cu cel de astăzi numit „Poona”. S-a constatat că aceasta este de fapt jocul "Oibane", practicat cu câteva sute de ani mai devreme, în Japonia.

Badmintonul, joc cunoscut la noi de curând, datorită atractivității lui şi faptul că nu necesită amenajări speciale şi nici echipament complex, are o mare "priză" în rândul maselor.

Primele încercări de a organiza regulamentar competiţii de badminton s-a făcut de către Casa Copiilor din Târgu-Mureș în decembrie 1975. La concursul dotat cu cupa ,,30 Decembrie” au participat elevi din 16 şcoli ale municipiului Târgu-Mureș.

În 1976, Comitetul Judeţean U.T.C. Mureş organizează primul concurs interjudeţean de badminton, dotat cu ,,Cupa Mureşul”, la care au participat peste 100 jucători şi jucătoare din 12 judeţe.

Tot mai mulţi tineri si vârstnici au început să îndrăgească şi să practice acest joc. Răspândirea lui a avut ca urmare înființarea unor secţii de badminton pe lângă asociaţii şi cluburi sportive: Reșița, Cluj, Bucureşti, Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Baia Mare.

Primele întâlniri internaţionale s-au desfăşurat la Târgu Mureş în decembrie 1979, între echipele de copii şi juniori ale Casei Copiilor din Târgu Mureş şi formaţiile similare din oraşul Zsombo a cărei echipa reprezentativă era campioana Ungariei la copii.

Federaţia Româna de Badminton a fost fondată în data de 29 ianuarie 1990 şi s-a reorganizat în conformitate cu Legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000 .

Pe plan internaţional, sportivii români au participat cu regularitate la CB, la care echipa s-a clasat constant pe locul 2, ei au concurat şi la CE de seniori. Badmintonul din ţara noastră a fost reprezentat de câte un singur sportiv la CM de la Birmingham (1992) şi la JO de la Barcelona (1992). În anul 2000, sportivii noștri au participat pentru prima dată la CM de juniori 19 ani, la probele pe echipe, la cele individuale.

Pentru mai multe detalii accesați site-ul oficial al federației.