În 2003 la insistenţele specialiştilor în gimnastică şi în baza prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educaţiei fizice şi sportului şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii precum şi ale H.G. nr. 834/2001 s-a reînfiinţat Federaţia Româna de Gimnastică Ritmică (FRGR) ca o structură sportivă independentă, preşedinta fiind aleasă Irina Deleanu – Maestra Emerită a Sportului.
 
Organizarea internaţională este structurată în două foruri: la nivel european – Uniunea Europeană de Gimnastică şi la nivel mondial – Federaţia Internaţională de Gimnastică.
 
Din anul 1984, gimnastică ritmică este disciplina olimpică. România, reprezentată în acel an, la Los Angeles, de gimnasta Doina Stăiculescu, obţine medalia de argint. Palmaresul internaţional este întregit de gimnasta Irina Deleanu, prin obţinerea medaliilor de bronz, la Campionatele Europene şi Mondiale.
 
FRGR organizează în România turnee internaţionale de gimnastică ritmică prin Concursul Internaţional „Irina Deleanu Cup”, ajunsă în anul 2007 la a VI-a ediţie. Aceasta competiţie a fost organizată prima dată în anul 2002, având o participare naţională. Începând cu anul următor devine competiţie internaţională de mare ţinută, bucurându-se de înalte aprecieri pe plan european, la nivel organizatoric. Ediţia a V-a a competiţiei „Irina Deleanu Cup”, desfăşurată în anul 2006 devine prima competiţie de gimnastică ritmică din România, înscrisă în calendarul oficial al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. Cu această ocazie, a fost prezentă la Bucureşti dna. Heidi Brunder, preşedinta Uniunii Europene de Gimnastică. Alături de România, au participat gimnaste din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Israel, Olanda, Portugalia, Rusia, Serbia-Muntenegru, Spania şi Ungaria. „Irina Deleanu Cup” înseamnă renaşterea şi recunoaşterea pe plan internaţional a gimnasticii ritmice din România.Prin aducerea în prim-plan a gimnasticii ritmice, singura disciplina exclusiv feminină, se vrea o promovare în rândul tinerelor din zilele noastre, a frumosului, a bunului gust, a educării minţii şi trupului, pentru o viaţă mai bună, mai sănătoasă.
 
Politica FRGR urmăreşte dezvoltarea gimnasticii ritmice atât în plan intern cât şi pe plan extern prin relansarea sportivelor noastre în competiţii internaţionale de mare anvergură.
Pregătirea tinerelor talente în vederea participării la Jocurile Olimpice din 2012, a demarat cu organizarea Loturilor Naţionale de Junioare pentru ambele probe competiţionale: individual compus – măciuci, cerc, panglica, minge – şi ansamblu, proba cu două obiecte, având ca prim obiectiv participarea la Campionatele Europene de Junioare în 2005 cu Lotul Naţional de Ansamblu şi în 2006 cu Lotul Naţional de Individual.
 
Datorită dorinţei şi implicării preşedintei Irina Deleanu care a reuşit, susţinută de întreaga suflare a gimnasticii ritmice din România, să desprindă această minunată ramura sportivă de Federaţia de Gimnastică, a dovedit deja că ritmica din România, poate exista ca o instituţie de sine stătătoare, se poate dezvolta şi obţine rezultate extraordinare. În septembrie 2006, la Campionatul European de la Moscova, după 10 ani de absentă, România a intrat în 3 finale pe obiecte, obţinând locul IV (Irina Lalciu – cerc şi panglica; Cristina Lautaru – coarda), iar pe echipe s-a clasat pe locul V, din 32 de tari participante. Rezultatul este cu adevărat copleşitor, visul că România să intre în elită gimnasticii ritmice internaţionale, s-a împlinit.
 
Pentru mai multe detalii accesați site-ul oficial al federației.