În România, în perioada 1965-1969, s-au pus bazele culturismului din punct de vedere teoretic și practic, organizatoric și competițional, anul 1966 marcând începutul unei noi etape în viața culturismului, când se organizează sub egida Federației Române de Haltere, primul campionat național. La 24 martie 1970, Biroul Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport a hotărât ca Federația Română de Haltere să-și schimbe denumirea în Federația Română de Haltere și Culturism (F.R.H.C.), pe care a menținut-o până în 1989.

Anul 1990 marchează trecerea la cea de a doua etapă în care visul culturiștilor din România se realizează: crearea la 11 ianuarie a Federației Române de Culturism si Fitness, cu Eugen Baldovinescu în funcția de președinte și profesorul Dănuț Enuță în funcția de secretar general. De-a lungul anilor, sportivii români ai federației au cunoscut aprecierea internațională prin numeroasele medalii și trofee obținute. Astfel, Federația Româna de Culturism şi Fitness a devenit una din cele mai apreciate federații sportive române, cu rezultate lăudabile la competițiile internaționale, urmând ca în 2017 să organizeze, pentru prima oară în România, Campionatul Mondial de Culturism și Fitness. Sub conducerea lui Gabriel Toncean în calitate de președinte al federației, din 2013 și până în prezent, Federația Română de Culturism şi Fitness a adus României zeci de medalii de aur, de argint și de bronz la Campionatul Balcanic, la Campionatul European și la Campionatul Mondial.

Tot 2016 a fost anul în care s-a organizat prima Gala a Culturismului și Fitnessului Românesc, printre laureați numărându-se Mihai Covaliu - Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Gabriela Szabo - fost ministru al Ministerului Tineretului și Sportului, Florin Uceanu - legendă a culturismului românesc, Andreea Marin - renumita vedetă de televiziune și promotoare a unui stil de viață sănătos, Pawel Filleborn - Președintele Comisiei de Arbitraj IFBB, Monica Mureșan - prima campioană mondială la culturism a României, maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică - binecunoscut promotor al valorilor românești, vedeta de televiziune și amfitrioană a galei - Roxana Ciuhulescu, Mihail Kiss – (86 de ani) senior al culturismului românesc sau Adela Diaconu – cunoscută ca designeră a sportivilor și prezentatoare tv. Evenimentul a beneficiat de susținere din partea a numeroși parteneri media precum TVR, Libertatea, Agepres, Business Avenue, EVA.ro, Radar de media, Mondenonline.ro sau Sport Total FM.

Pentru mai multe detalii, consultați site-ul oficial al federației.