Sambo este un spectaculos stil de luptă, o combinație de lupte libere cu judo. Își are originile în diferitele arte marțiale dezvoltate pe teritoriile Georgiei, Tadjikistanului, Uzbekistanului și Rusiei. Denumirea este un acronim al cuvintelor SAMozashchita Bez Oruzhiya, care înseamnă ''auto-apărare fără arme''.
Toate aceste genuri de lupte au fost reunite într-un singur sistem, în jurul anului 1930, actualul sambo fiind definitivat de către V.S. Ocepkov și V. A. Spiridonov în anul 1935. Există voci care susțin că un fel de sambo se practică încă din 1920, făcând parte din instructajul soldaților Armatei Roșii .Centrul de dezvoltare a disciplinei a fost clubul ''Dinamo'' – Moscova.
De la început s-au evidențiat două direcții de dezvoltare a disciplinei sambo – sportivă și aplicată. La început lupta se numea «SAM », «SAMOZ», «LUPTA LIBERA», «LUPTA IN STIL LIBER» și în 1940 a fost oficial adoptată denumirea de SAMBO. Pe data de 16.noiembrie 1938, Comitetul pentru Educație Fizica și Sport al URSS a elaborat o hotărâre despre «Dezvoltarea luptei în stil liber», indicând importanța ei în educația tinerilor. Această dată este considerată data oficială de naștere a disciplinei de lupta SAMBO, care într-un timp rapid a devenit populară în URSS. În anul 1939 a fost organizat primul campionat al URSS iar următorul – în 1940. În anul 1950 Sambo începe să se dezvolte și pe plan internațional.
Primul campionat mondial de Sambo feminin a avut loc în Madrid în anul 1981. Din anul 1982 la Moscova se organizează turneul tradițional “Memorialul Anatolii Harlampiev”. In 1984 se înființează Federația Internaționala de Sambo Amatori (FIAS) și din acel moment toate competițiile europene și mondiale se desfășoară sub egida directă FIAS. La Torino, Italia, în 1991 s-a înființat Federația Europeană de Sambo, președinte fiind ales Padre Mario Loi. În acest moment președintele Federației Europene de Sambo este dr. Eliseev Serghei.

Pentru mai multe detalii accesați site-ul oficial al federației.

Data nașterii: 8 ianuarie 2002 Localitate: Busftea Județ: Ilfov Performanțe sportive: …
Data nașterii: 14 martie1990 Localitate: Orhei Județ: Mehedinți Performanțe sportive:  Loc…
Data nașterii: 23 iunie 2001 Localitate: Baia Mare Județ: Maramureș Performanțe sportive:…
Data nașterii: 7 noiembrie 1997 Localitate: Pitești Județ: Argeș Performanțe sportive: …