Practicat în mod organizat de către bărbați si femei din întreaga lume, powerliftingul este unanim considerat a fi cel mai reprezentativ sport de forță.

Ramura de sport powerlifting a fost recunoscută oficial în România în anul 2006, ca urmare a eforturilor unui comitet de inițiativa condus de către Ovidiu Panazan, cetățean al municipiului Alba- Iulia. Acesta recunoaștere a avut la bază, în special practicarea în mod continuu și organizat în România a acestei discipline de cel puțin 40 de ani și existenta a numeroși sportivi sau pasionați de powerlifting, având ca locomotivă în special practicanții din județul Alba.

Eforturile comitetului de inițiativă s-au concretizat la data de 1 iunie 2009, când s-a eliberat de către Ministerul Tineretului si Sportului, Certificatul de Identitate Sportivă al Federației Române de Powerlifitng, cu sediul în Alba Iulia, recunoscându-se astfel de către Guvernul României, conform legislației în vigoare, statutul de structură sportivă de interes național și de utilitate publică.

Federația Română de Powerlifting este, începând cu anul 2010, membru cu drepturi depline în Federația Internațională de Powerlifting (I.P.F.) și Federația Europeană de Powerlifting (E.P.F.).
Federația Internațională de Powerlifting are în prezent 105 națiuni afiliate iar Federația Europeană are 40 națiuni afiliate. Începând cu anul înființării și până în prezent s-au organizat anual competiții naționale la toate categoriile de vârsta și de gen, pe mai multe categorii de greutate, 8 la masculin si 7 la feminin.

In plan internațional, România a fost reprezentată în fiecare an la Campionate Europene sau Mondiale începând cu anul 2010 și până în prezent. În acest interval de timp România a obținut peste 150 de medalii la categoriile de vârsta cadeți, junior, seniori, masters, masculin si feminin.

Performantele fizice notabile ale sportivilor români pot fi exemplificate prin cele 382,5kg ridicate de către sportivul Sorin Cazacu (cat 120kg) la proba de genuflexiuni, cele 260 kg ridicate la proba de împins din culcat de către sportivul Irimie Andrei (cat 83kg) și lista poate continua cu multe alte exemple spectaculoase.
Urmare acestor performante deosebite România a obținut pana la jumătatea anului 2017 un număr de 8 medalii, 2 la seniori si 6 la juniori, la Campionatele Europene de Powerlifting, ocupând astfel un loc extrem de important în clasamentul federațiilor sportive (probe/ramuri neolimpice) din România, clasament realizat de către MTS la nivelul primului semestru al anului 2017. Și în anii anteriori lucrurile au stat la fel de bine în ceea ce privește aportul ramurii de sport Powerlifting la zestrea de medalii europene și mondiale.

În plan intern, în acest an, Federația Română de Powerlifting va organiza la Sibiu în perioada noiembrie 2017, Campionatele Naționale de Powerlifting destinate sportivilor juniori și seniori, masculin și feminin, întrecere la care estimăm ca vor participa circa 100 de sportivi și sportive, din toate zonele țării.
Ramura de sport powerlifting a fost prezentă la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice Paralimpice și la Jocurile Mondiale.
Pentru mai multe detalii accesați site-ul oficial al Federației.