Federația Română de Karate Tradițional a luat ființă în anul 1993, în baza Ordinului M.T.S. nr.306/1993, sub denumirea de Federația Română de Karate Tradițional și Discipline Asociate urmând ca în 1996 să devină în forma actuală și anume Federația Română de Karate Tradițional. Până în 1993, federația a făcut parte împreună cu toate celelalte stiluri care mai târziu au devenit federații independente, din singura federație de Arte Marțiale recunoscută de M.T.S. la acea dată și anume Federația Română de Arte Marțiale.
Începând cu anul 2005, Federația Română de Karate Tradițional a fost onorată cu Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României, federația noastră fiind prima federație sportivă ce a obținut această onoare din partea Casei Regale a României.

În momentul de față, federația noastră este membră a World Fudokan Federation (federația mondială de stil), precum și a I.T.K.F. – International Traditional Karate Federation și a E.T.K.F. – European Traditional Karate Federation, toate cele enumerate fiind entitățile recunoscute mondial ca fiind reprezentantele karate-ului tradițional. Mai mult decât atât, în board-ul acestor organizații există membri ai federației noastre, cu funcții de conducere.
Sportivii federației noastre reprezintă, încă de la înființarea organizației, țara noastră în competițiile internaționale de profil, România plasându-se în primele 3 țări la nivel mondial la aceste competiții.

Calificarea la competițiile internaționale se face în urma unor competiții interne, campionate naționale cu faze zonale și finale naționale. Federația Română de Karate Tradițional are în alcătuire, în prezent peste 4000 de sportivi legitimați la cele 60 de cluburi din întreaga țară. La fiecare din competițiile majore (mondiale și europene), România a deplasat cel mai mare lot, numărul de practicanți de karate tradițional fiind impresionant în țara noastră.
Ca și rezultate, nu a existat un podium în ultimii 20 de ani care să nu aibă măcar o poziție ocupată de către un sportiv sau o echipă reprezentativă a României.
Foarte probabil, unul din motivele pentru care karate-ul tradițional este atât de popular la noi este, pe lângă evidentele plusuri oferite de stilul de antrenament al acestei arte, care definește sportivul în totalitatea sa (fizic si psihic), este și faptul că este un sport ce nu generează cheltuieli semnificative pentru a fi practicat, cheltuielile fiind aproape inexistente în ceea ce privește echipamentele necesare practicării lui.

Principalul avantaj al acestui tip de sport/artă marțială este faptul că el se adresează doritorilor de perfecționare a sinelui, celor care doresc nu doar să fie cei mai buni pe tatami (suprafața competițională), dar și în viața de zi cu zi. Acest principiu a făcut ca în jurul karate-ului să se adune mereu oameni de calitate, oameni de succes și cu o viziune foarte clară asupra vieții. Fiecare competiție internațională este nu doar o simplă luptă încrâncenată pentru medalii, ci mai mult o ocazie de cunoaștere, dezvoltare, atât personal cât și profesională, prin relațiile interumane ce se creează. Federația europeană numără aproximativ 41 de state membre active, iar cea mondială aproximativ 110 țări de pe toate continentele.

Pentru mai multe detalii accesați site-ul oficial al federației.