Obiectiv general: Federaţia Română de Şah cu un management și un marketing profesionist dedicat şahului, intereselor şahiştilor, asociaților județene și cluburilor de şah trebuie să devină o organizaţie modernă şi eficientă.

Șahul românesc astăzi:
Federația Română de Șah, înființată în 1925 este una dintre cele mai vechi și mai renumite federații sportive din România. Are un număr de 15.500 de sportivi legitimați – dintre care circa 4.000 de sportivi activi în competiții anuale, 235 de cluburi afiliate – fiind astfel între primele 3 federații din țară. De-a lungul timpului F.R.Șah a avut rezultate internaționale remarcabile la nivel individual și pe echipe de seniori, dar și la juniori.
Anual se desfășoara în țară peste 400 de competiții omologate de F.R.Șah dintre care 160 se transmit la FIDE pentru calculul ELO.
La nivel național sunt multe centre în care se obțin rezultate bune la juniori, iar în ultimii ani această tendință s-a extins așa cum se poate vedea la rezultatele ultimelor Campionate Naționale de juniori juniori individual și pe echipe. Se organizează concursuri open cu sute de participanți, unele dintre ele cu o tradiție remarcabilă, campionate oficiale ale FIDE și ECU (Balcaniade 2009-2012, Campionat European 18 ani 2011, Campionat Mondial Școlar 2012, Campionat Mondial Amatori 2013, Campionat European pe echipe de juniori sub 18 ani 2014, Campionat European dezlegări 2015), toate acestea fiind un sprijin foarte bun pentru dezvoltarea șahului.

Obiective strategice:
- Dezvoltarea șahului la nivel de masă și introducerea șahului în școală. Acest deziderat va conduce la creșterea bazei de selecție, va ajuta instructorii și antrenorii de șah să aibă un numar mai mare de elevi, va implica un număr mare de părinți, școli, autorități locale, sponsori. Acest important deziderat a fost realizat!

- Activitate transparentă și riguros organizată a Consiliului Director cu respectarea deplină a statutului și regulamentelor, în special în ceea ce privește luarea deciziilor. Eficiența activității Directoratului: colaborarea cu Colegiile Centrale de antrenori și arbitri și Comisiile de specialitate, gestiunea veniturilor și a cheltuielilor. Prezenţa reprezentantului Colegiului Central de Antrenor în şedinţele Consiliului Director referitor la loturile naţionale şi reprezentări internaţionale.
- Atragerea de resurse financiare suplimentare, bani publici și privaţi. Atragerea de fonduri din partea Uniunii Europene pentru programele sportive şi de pregătire profesională a tehnicienilor. Sprijinirea logistica si tehnica in redactarea si implementarea unor proiecte cu fonduri europene. Acesta este un deziderat foarte important, dar are un anume grad de incertitudine
- Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii şahiste.
- Încurajarea colaborărilor la nivel local între asociații județene de șah și autorități regionale/județene/municipale.
- Promovarea susţinută în mass-media a performanţelor obţinute de şahiştii români si prezentarea şahului ca un sport de masă, cu beneficii majore în formarea personalităţii copiilor. Organizarea lunară şi/sau după fiecare eveniment major a unei conferinţe de presă la care să invităm presa centrală. Comunicate de presă săptămânale despre lumea şahului românesc. Realizarea de parteneriate cu trusturi de presă. 

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul oficial al federației.